вторник, 26 октомври 2010 г.

Правила на бадминтона


Може да се играе индивидуално или по двойки (в това число — и смесени), като игрището за индивидуална игра е по-тясно от това за игра по двойки, но със същата дължина. Играчите се стремят перцето да не падне на земята в тяхното поле, ако това стане се записва точка за противника. Всеки гейм се играе до 21 точки.
В началото на разиграването сервиращият и посрещащият застават в диагонално-противоположни полета за сервис. Сервиращият удря перцето, така че то да достигне полето на посрещащия. При четни числа, сервисът се бие от дясно, а при нечетни — от ляво. Сервисът трябва да бъде изпълнен, така, че ракетата и перото на сервиращия да бъдат под кръста. Има грешка, ако той се изпълни над кръста, или при сервис се отлепи от земята противоположния крак на ръката, с която играем. Подобно на тениса, с изключение на това, че сервисът в бадминтона трябва да бъде бит под нивото на кръста, отдолу-нагоре, не е позволено перцето да отскача от земята, и играчите застават в полето за сервис, а не извън него, както е в тениса. В индивидуалната игра сервиращият застава в дясното си поле за сервиране, когато точките му са четни, и в лявото, когато точките му са нечетни.

При двойките, ако сервиращата страна спечели разиграване, продължава да сервира същият съсезател, но сменя полетата за сервис, така че да сервира на всеки от опонентите си поред. При започване на сервис важат същите правила като при индивидуалните разигравания. Полетата за сервис се определят от позициите на състезателите преди последното разиграване, а не спрямо позициите им в края му. Така всеки път, когато едната от двете страни спечели сервис, сервиращ е този, който не е сервирал последния път.

Няма коментари:

Публикуване на коментар