сряда, 27 октомври 2010 г.

Успех на Неделчева в Дания

Най-силната бадминтонистка на България Петя Неделчева поднесе изненадата на турнира от най-престижните Супер серии в Одензе, Дания, с награден фонд 200 000 долара. Непоставената националка отстрани третата в схемата и седма в световната ранглиста Пи Хонян (Франция) с 21:18, 21:13 за 40 минути игра. Успех на старта записа и втората ни ракета Линда Зечири.

Петя поведе в началото на мача на 31-годишната китайка с френски паспорт, но съперничката изравни при 7:7 точки и после на свой ред взе аванс. Стигна се до 13:13 и веднага след това №17 в света Неделчева пое инициативата. От 16:13 четвъртфиналистката от олимпиадата в Атина поддържаше преднина от 3-4 точки до края на гейма. В следващия Неделчева изравни резултата при 11:11. Последваха четири поредни точки за българката. При 19:12 мачът вече се доиграваше и 27-годишната старозагорка приключи набързо двубоя в своя полза.

Така Петя взе един вид реванш за загубата от Пи на Европейското първество през април в Манчестър и има вече три победи от 11 мача срещу нея. Неделчева играе от години в местния клуб и беше подкрепяна бурно от датските фенове в залата в Одензе. На осминафиналите българската прима ще има доста по-лесна съперница в лицето на Кристина Людикова от Чехия.

"Имах сериозна подкрепа в залата, но това е нормално - тук се чувствам като у дома. Моят треньор Орлин Цветанов избра правилната тактика в мача срещу Пи и това ми помогна много", заяви заracketi.com след двубоя Петя. 

На двойки Неделчева рускинята Анастасия Руских са трети в схемата и победиха на старта датчанките Мария Хелсбол и Анне Скелбек с 19:21, 21:14, 21:17 за 53 минути игра. Европейските вицешампионки от "Манчестър 2010" водеха с 19:16 в първия гейм, но загубиха. После обаче се мобилизираха и взеха полагащото им се в мача. На осминафиналите Петя и Настя излизат отново срещу бадминтонистки от страната домакин. Това са Лине Крусе и Мие Шьот-Кристенсен.

Зечири пък спечели в истински трилър 21:19, 20:22, 21:19 срещу Мишел Кит Ин Чан от Нова Зеландия. Двубоят продължи един час и три минути. 23-годишната левичарка от София можеше да приключи двубоя и в два гейма, но пропусна два мачбола, за да позволи на бадминтонистката от Океания да изравни частите. В решителния гейм №31 в светаЗечири наниза шест поредни точки до 19:16, а после затвори двубоя в своя полза.

Във втория кръг националката ще трябва да се изправи срещу водачката в схемата и втора в световната ранглиста Вани Ихан от Китай. За успеха на старта завършилата средното си образование в Дания Линда Зечири взема 3600 точки за световната ранглиста, където е №31 в момента.
http://www.racketi.com/


Няма коментари:

Публикуване на коментар